Ξεκίνησε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Ζώμινθο, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου, Επιτίμου εφόρου αρχαιοτήτων, δρος Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία συνεχίζει το έργο του αείμνηστου συζύγου της Γιάννη Σακελλαράκη που συμπληρώνει εννιά μήνες απουσίας.

Η έρευνα συνεχίζεται σε δύο τομείς: α) στο Κεντρικό Κτίριο της Ζωμίνθου και β) στο Βενετσιάνικο Τυροκομείο της Ζωμίνθου, όπου Μυκηναϊκός οικισμός.

Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες του κλαδέματος των δέντρων, οικολογική επέμβαση στο χώρο από το Γ. Σακελλαράκη, για το οποίο είχε βραβευθεί με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Παράλληλα γίνεται γεωμαγνητική έρευνα εδάφους, καθώς και έρευνα με τρισδιάστατο χωρικό σαρωτή για την ασφαλή διερεύνηση των κατώτερων στρωμάτων. Τέλος συνεχίζεται η αρχαιοβοτανική και ζωοαρχαιολογική έρευνα για τη διακρίβωση των φυτών και των ζώων της περιοχής του Ψηλορείτη.

Στην ανασκαφή συμμετέχουν οι εξής αρχαιολόγοι: Γιάννης Γεωργίου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Άγγελος Μπούφαλης, Κώστας Σαραντίδης Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ελένη Χρηστάκη, Ζαχαρίας Μαυριδάκης, Γιώργος Καλομοίρης, Αντώνης Παπαδόπουλος. Ακόμα οι τεχνίτες Μπάμπης Μαρακομιχελάκης και Αγάπιος Ρεθεμνιωτάκης, οι συντηρητές Κώστας Νικάκης και Μύρος Νικάκης και οι συντηρήτριες Κασσιανή Μάνδρου και Παναγιώτα Βουνίσιου. Συμμετέχει ακόμα μια εξαιρετική ομάδα Ανωγειανών εργατών.

Όπως είναι γνωστό, το λεγόμενο Κεντρικό Κτίριο της Ζωμίνθου σε υψόμετρο 1.187 μ. είναι το υψηλότερο μινωικό κτήριο, αποτελούμενο από 50 ανιχνευμένα δωμάτια και κοσμημένο με τοιχογραφίες. Η σημασία επομένως της Ζωμίνθου είναι εξαιρετική, τόσο για την οικονομία της Κρήτης, όσο και για την Παγκρήτια μινωική λατρεία στο περίφημο Ιδαίο Άντρο.