Τους αρχαιολογικούς τόπους της Βεργίνας, της Πέλλας, του Δίου, των Λευκαδίων, της Αμφίπολης περιηγείται αυτές τις μέρες ομάδα Γάλλων δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας τους. Σκοπός τους είναι να κατανοήσουν τα σημαντικά κέντρα του Μακεδονικού Βασιλείου από τα οποία προέρχονται τα 668 αντικείμενα που θα ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα για τη γιγαντιαία περιοδική έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (εγκαίνια: 13 Οκτωβρίου). Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ – Βελένη και η διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου Σοφί Ντεκά συναντήθηκαν με τους Γάλλους δημοσιογράφους για να εξηγήσουν τη βαρύνουσα πολιτική και συμβολική σημασία του εκθεσιακού εγχειρήματος “για τη σημερινή Ελλάδα και την Ελλάδα του Βορρά” αλλά και τη συγκυρία της διοργάνωσης, εν μέσω της αρνητικής για την οικονομική κατάσταση εικόνας της χώρας.

Όπως διευκρίνισε σε σπαστά ελληνικά η κ. Ντεκά -η οποία εμπνεύστηκε την ιδέα της έκθεσης-, «έχει μεγάλη σημασία ότι για πρώτη φορά ενώνονται σύνολα. Βάσει συμφωνιών, στις πρώτες ανασκαφές του στρατού της Ανατολής μοιράστηκαν τα ευρήματα, χωρίζοντας ωστόσο ταφικά σύνολα. Για παράδειγμα, στο Λούβρο είχαμε τρία πλακίδια επίχρυσα πάνω σε πηλό, που απεικονίζουν έναν ηνίοχο πάνω σε άρμα, και διαπιστώσαμε ότι άλλο ένα υπήρχε στο Λούβρο και προέρχονται από ταφική κλίνη του 5ου αιώνα». Η ίδια υπογράμμισε ότι «η έκθεση αναδεικνύει τη σημασία του βασιλείου της Μακεδονίας, μας βοηθά να αποκαλύψουε τα βήματα του Αλεξάνδρου στην Ελλάδα, την καθημερινότητά του και να φωτίσουμε με λεπτομέρειες την προσωπικότητά του».

Οι Γάλλοι γνωρίζουν πολλά για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον μύθο του, αλλά ελάχιστα για τη γενέτειρά του, τη Μακεδονία. Έτσι, έργα εξαιρετικής τέχνης θα «συναντηθούν» με 300 και πλέον αντικείμενα της Μακεδονίας που βρίσκονται στο Λούβρο από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Έπειτα από δύο χρόνια συστηματικής έρευνας, η προετοιμασία της περιοδικής έκθεσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η μουσειογραφική μελέτη με τις εννέα μεγάλες θεματικές ενότητες που θα αναπτύσσεται στην κεντρική αίθουσα του κορυφαίου μουσείου (1.100 τ. μ.) όπως και ο ογκώδης κατάλογος, στον οποίο υπογράφουν 87 Έλληνες και Γάλλοι επιστήμονες, έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης,  αθηναϊκό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται το Λούβρο κατασκευάζει ειδικά για την έκθεση μια μεγάλη μακέτα της Πέλλας ενώ γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο ξεκίνησε τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ (52΄) με τίτλο «Αλέξανδρος ο Μέγας».