Ο συλλέκτης διακατέχεται από μια μορφή αγάπης, έρωτα και πάθους προς τα αντικείμενα που επιλέγει να διασώσει από τη φθορά. Από την παιδική ηλικία αυτά ήταν τα λειτουργικά κίνητρα της συλλεκτικής δραστηριότητάς του Βασίλη Κορκολόπουλου, ο οποίος μίλησε για το μεγάλο πάθος του στην αρχαιολογίαonline. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέθηκαν δυναμικά με τη γνώση που αποκτήθηκε και δημιούργησαν την κινητήρια δύναμη, για να γεννηθεί η εξαιρετική συλλογή του.
Η Κωνσταντινούπολη για το Βασίλη Κορκολόπουλο είναι κάτι σαν ατέρμων κοχλίας, που προσφέρει θησαυρούς για τη συμπλήρωση της συλλογής του.
Όχι όμως μόνο η πραγματική, η φυσική περιπλάνηση του συλλέκτη Βασίλη Κορκολόπουλου, αλλά και η πλοήγησή του στο αχανές διαδίκτυο του παρέχει δυνατότητες να αλιεύσει θησαυρούς για τη συμπλήρωση της συλλογής του.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τρίτος τόμος με την καταγραφή των αντικειμένων της συλλογής του με τίτλο το «Οδοιπορικό ενός Συλλέκτη» (εκδ. ΚΑΠΟΝ), που περιλαμβάνει θεαματικό αριθμό από εξαίρετα δείγματα λαϊκής τέχνης, που ο Β.Κορκολόπουλος συγκέντρωσε ένα-ένα με γνώση και μεράκι.

Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυροζούμη

-Ποιους σταθμούς περιλαμβάνει το «Oδοιπορικό ενός Συλλέκτη», όπως αυτοί καταγράφονται στην ομώνυμη έκδοση;

Στην ουσία σταθμός δεν υπήρξε. Ήταν μια συνεχής πορεία, που απλώς είχε διαφορετικές αποχρώσεις σε συνάρτηση με την ηλικία και τις χώρες της επαγγελματικής απασχόλησής μου. Βεβαίως έπαιξε ρόλο και το συνάφι των συλλεκτών, που πρωτοσυνάντησα σ΄αυτή τη διαδρομή.

-Υπάρχει για σας κάποιος τόπος αγαπημένος, που σας δίνει πάντοτε ευκαιρίες για τη συμπλήρωση της συλλογής σας;

Βεβαίως…σαν ατέρμων κοχλίας: Η Κωνσταντινούπολη, που ασκεί επάνω μου, μια ανερμήνευτη, αλλά φθίνουσα γοητεία, που βρίσκεται σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που προσφέρει για τη συμπλήρωση της συλλογής.

-Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός συλλέκτη και ποιο το δικό σας κίνητρο ως συλλέκτη;

Ο συλλέκτης διακατέχεται από μια μορφή αγάπης, έρωτα και πάθους. Από παιδί αυτά ήταν τα λειτουργικά κίνητρα της συλλεκτικής δραστηριότητάς μου. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέθηκαν δυναμικά με τη γνώση που αποκτήθηκε και δημιούργησαν την κινητήρια δύναμη, για να γεννηθεί αυτή η συλλογή και αυτό το βιβλίο.
Ο φίλος μου και υπουργός, Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ίσως μία από τις πιο εύστοχες τοποθετήσεις σχετικά με τα βασικά γνωρίσματα ενός συλλέκτη. Ανέφερε λοιπόν ότι το πρώτο γνώρισμα είναι ο θαυμασμός, καθώς ο συλλέκτης δεν αξιολογεί τα αντικείμενα με κριτήριο τη χρηστικότητά τους. Μπορεί για παράδειγμα να έλκεται από ένα αδράχτι ή ένα σφονδύλι χωρίς να θέλει να υφάνει μ΄αυτό. Η στοχαστικότητα είναι το δεύτερο γνώρισμα ενός συλλέκτη: ο συλλέκτης στήνει έναν ολόκληρο αθέατο κόσμο, αναζητά ιστορίες για τη μικροϊστορία του, αναπλάθει το ζωντανό κόσμο, μέσα στον οποίο αυτό γεννήθηκε, επαναφέρει το ανθρώπινο περιβάλλον και την ιστορική συγκυρία. Τρίτο γνώρισμα του συλλέκτη είναι ότι περι-συλλέγει, διαφυλάσσει, διασώζει ένα αντικείμενο.

-Το πάθος του συλλέκτη υποκρύπτει νοσταλγία άλλης εποχής;

Η αγάπη, ο έρωτας και το πάθος ενός συλλέκτη είναι για να διασώσει και να φροντίσει κάτι το ωραίο. Δεν είναι νοσταλγία μιας άλλης εποχής. Απλώς η λαογραφική τέχνη, την οποία εγώ αγάπησα άκμασε άλλες εποχές.

-Το Διαδίκτυο βοηθά την έρευνα του συλλέκτη;  

Βεβαίως…σαν ατέρμων κοχλίας: Η Κωνσταντινούπολη, που ασκεί επάνω μου, μια ανερμήνευτη, αλλά φθίνουσα γοητεία, που βρίσκεται σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που προσφέρει για τη συμπλήρωση της συλλογής.